16 Şubat 2009 Pazartesi

200 TL'nin altındaki cep telefonlarından sabit vergi alınmasından vazgeçildi.

Bakanlığın, söz konusu vergi girişiminden vazgeçmesinde, küresel ekonomik kriz sonucu piyasalarda yaşanan daralmanın etkisi büyük oldu.

GSM sektörünün uyarılarını da dikkate alan Bakanlık, Meclis'e gönderdiği torba yasa içinde yer alan 200 liranın altındaki cep telefonlarından 40 TL sabit vergi alınmasına yönelik düzenlemesini geri çekti. Meclis'te bulunan tasarı, cep telefonlarının ithalatında alınan vergide artış öngörüyordu. Tasarıyla, 31 Aralık 2013 tarihine kadar cep telefonlarının ithalatından alınacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) en az 40 TL olacaktı. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 5 katına kadar artırmaya ya da sıfıra indirmeye yetkili kılınmıştı.

Düzenleme, 200 TL'nin altındaki ucuz cep telefonlarını vuracaktı. Çünkü, mevcut uygulama, cep telefonlarından ithalat sırasında yüzde 20 ÖTV alınmasını öngörüyor. Buna göre, 100 TL'lik telefondan 20 TL, 150 TL'lik telefondan 30 TL vergi alınıyor. Eğer, Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesi yasalaşsaydı, 100 TL'lik cep telefonundan 140, 150 TL'lik cep telefonundan 190 TL alınacaktı. Böylece, ürün nihai tüketiciye daha pahalı satılacaktı. Yasanın geri çekilmesiyle, mevcut uygulama devam edecek. Cep telefonlarından yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 KDV alımına devam edilecek. Vergide, 'ucuz' ya da 'pahalı' ayrımı yapılmayacak.

Mobil İletişim Sistemi ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) temsilcileri, konuyla ilgili olarak yaşanacak sıkıntıları başta Maliye Bakanlığı olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) nezdinde gündeme getirdiklerini vurguladı. Girişimlerinin sonuç verdiğini kaydeden dernek temsilcileri, uyarılarını dikkate alan Maliye Bakanlığı'nın düzenlemeyi geri çekeceğini belirtti.

Kaynak : Zaman Gazetesi

0 yorum:

  © teknoloji ve bilgi blogu

Yukarı